Bratstvo i jedinstvo za kuhinjskim stolom : Hrana u socijalističkoj Jugoslaviji
- Nakladnik: Srednja Europa
- Urednik: Ruža Fotiadis, Vladimir Ivanović, Radina Vučetić
- 04/2024.
- 273 str., meki uvez
- ISBN 9789533870106
- Cijena: 25.00 eur
- Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Pitanje nacionalnih kuhinja i konstrukcija jugoslavenske kuhinje uvode u ključno pitanje – jesu li bratstvo i jedinstvo postojali za kuhinjskim stolom, odnosno je li hrana pripremljena u jugoslavenskom loncu, loncu kuhinja jugoslavenskih naroda i nacionalnih manjina, služila ujedinjavanju, odnosno podjeli stanovništva zemlje; je li prikazivala siromaštvo ili obilje; bilo da je podsjećala na kotao sovjetske domaćice u kojem se kuhao boršč ili je više sličila loncu neke zapadnoeuropske domaćice u kojem je krčkala bogata i začinjena mješavina mesa i povrća.
Knjiga "Bratstvo i jedinstvo za kuhinjskim stolom: Hrana u socijalističkoj Jugoslaviji" koju su uredili Ruža Fotiadis, Vladimir Ivanović i Radina Vučetić uz maksimu "Reci mi što jedeš, a ja ću ti reći tko si" otvara pitanja je li postojala jugoslavenska kuhinja, kakve su bile prehrambene navike građana ove netipične zemlje između Istoka i Zapada, i, na kraju, na koji su način domaći obroci ili asortiman koji se nudio u radničkim menzama, supermarketima, slastičarnicama i restoranima odražavali sliku društva.
© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.